Tuesday, February 10, 2009

Americanii au fost primii care au trimis felicitari de Valentine's Day?

- Conform legendei, Valentin a fost primul care a trimis o felicitare de dragoste. In timp ce era in inchisoare, s-ar fi indragostit de fiica temnicerului, care venea sa-l viziteze. Inainte de a muri, Valentin i-ar fi scris fetei o scrisoare, in care a semnat "Your Valentine" (Al tau Valentin), expresie care se foloseste si azi.
- Se pare ca Valentin ar fi fost un preot care ar fi trait in Roma in secolul al treilea, desi nu exista dovezi concrete. Imparatului Claudius al II-lea, care conducea imperiul roman in acea perioada, a decis ca barbatii necasatoriti sunt mai buni soldati decat cei casatoriti, asa ca a interzis casatoria celor tineri, pentru a crea o armata mai puternica si mai disciplinata. Valentin, nefiind de acord cu aceasta nedreptate, l-a infruntat pe Claudius, oficiind casatorii in secret. Imparatul a aflat si in cele din urma a reusit sa-l prinda si sa-l condamne la moarte.
- Americanii au fost primii care au inceput sa trimita felicitari de Sfantul Valentin, create manual, la inceputul anilor 1700. In 1840, Esther A. Howland a inceput sa vanda primele felicitari create in serie.- Valentine's Day isi are originea in Lupercalia, o traditie ce a precedat fondarea Romei antice, sub forma de serbari pastorale care tineau de pe 13 februarie pana pe 15 februarie, sub forma unui ritual de purificare si fertilitate.Ritualul implica sacrificiul unor capre si a unui caine intr-un loc numit Lupercalus, pe dealul Palatin, unde se afla pestera in care lupoaica a alaptat pe Romulus si Remus.
- In Marea Britanie, ziua Sfantului Valentin a inceput sa fie sarbatorita in secolul al XVII-lea. La mijlocul secolului al XVIII-lea, se obisnuia ca prietenii sau iubitii sa schimbe intre ei mici atentii, probe ale afectiunii purtate, sau biletele scrise de mana.

Sursa: stiati-ca.haios.ro

No comments: