Thursday, February 14, 2008

Valentine's Day versus Dragobetele..



Eh.. da..la asta ma gandesc eu de cateva zile..si am ajuns la concluzia ca majoritatea accepta Valentine's Day doar pentru ca e prima pe calendar, e mai mediatizata.. si nu stiu ce pretext sa foloseasca pentru a-si "expune" sentimentele..

Eu personal..n-am sarbatorit nici una dintre cele doua pana acum..anul asta am avut intentia..dar s-a spulberat repejor totul..:)

Azi-dimineata in drum spre radio, trebuie sa spun ca am fost uimita de agitatia multimii: am vazut ca nu numai tinerii se dau in vant dupa sarbatoarea de valentine, ci si persoanele care nu mai sunt chiar la prima tinerete.. am vazut buchete mari de flori..cosulete frumos impodobite.. ursuleti de plus..ma rog era mai mult un porcusor de plus roz.. probabil prietenei respectivului ii placea mult rozul :D

Aseara am dat si eu o fuga intr-un magain din plaza pe care il stiam si care imi place ff tare. Se numeste Kare si vi-l recomand ..asta daca aveti si un buget destul de..darnic. Dar daca tot asteptati atat o sarbatoare de genu..o data pe an se merita.nu :P

Pe langa faptul ca magazinul era plin pana la refuz de oameni in cautare de cadouri..si unde mai pui ca daca cumparai azi aveai parte si de o reducere ;)
Cat despre originile Zilei indragostitilor...sunt mai multe legende..f misto ce-i drept.
Fi atent:

Enciclopedia Catolică spune că au existat cel puţin trei sfinţi pe nume Valentin, toţi trei martiri. Unul era preot la Roma, altul episcop la Interamna (azi Terni), iar despre cel de-al treilea se ştie doar că a fost în Africa, unde a suferit, alături de alţi martiri.

Ceva mai multe informaţii sunt despre primii doi, care au fost ucişi în a doua jumătate a secolului al III-lea, fiind îngropaţi pe Calea Flaminia, dar în locuri diferite. Din lucrările lui William de Malmesbury se ştie că, la un moment dat, acestui loc, denumit azi Porta del Popolo, i se spunea Poarta lui Valentin. Acelaşi autor spune că numele ar fi fost preluat de la o bisericuţă din apropiere, cu hramul acestui sfânt. Nu se ştie însă despre care dintre aceşti sfinţi ar fi vorba, pentru că ei nu sunt menţionaţi decât în documente relativ recente, cu importanţă istorică foarte redusă.
O legendă vorbeşte despre un medic Valentin, care a trăit în Roma antică, bun la suflet şi cu mare pasiune pentru gastronomie. El amesteca medicamentele amare cu vin, lapte sau miere pentru a avea un gust mai bun pentru bolnavi.

Într-o zi, un paznic al închisorii din Roma a bătut la uşa lui Valentin, ţinîndu-şi fiica oarbă în braţe. Valentin ştia că îi va fi greu să o vindece, însă i-a promis omului că va face totul posibilul. A examinat fetiţa, i-a dat o alifie pentru ochi şi i-a rugat să se întoarcă pentru a vedea cum evoluează boala. Au trecut mai multe săptămâni, însă fetiţa nu s-a vindecat. Totuşi, nimeni nu şi-a pierdut speranţa. Într-o zi, câţiva soldaţi romani l-au arestat pe medic, distrugându-i leacurile şi condamnându-l pentru credinţa lui. Când tatăl fetiţei a aflat despre arestarea lui Valentin, a dorit să intervină, însă nu a putut face nimic. Ştiind că va fi executat, Valentin a cerut un pergament, o pană de scris şi cerneală şi a scris câteva rânduri pentru fetiţa oarbă. Valentin a fost executat în 14 februarie. Iar când fetiţa a deschis biletul a descoperit o floare galbenă înăuntru şi un mesaj care spunea "De la al tău Valentin." Ochii ei s-au vindecat ca prin miracol. În 496, Papa Gelasius I a desemnat ziua de 14 februarie ca fiind Ziua Sfântului Valentin. Sărbătoarea a dispărut din calendarul oficial în 1969.
O legendă paralelă spune că Împăratul Claudius al II-lea nu reuşea să-şi adune oastea pentru că bărbaţii refuzau să se înroleze. El a crezut că bărbaţii romani nu voiau să îşi părăsească soţiile şi a interzis logodnele şi nunţile în Roma. Un preot creştin, pe nume Valentin, făcea însă cununii în secret. Aflând, împăratul l-a închis, iar preotul a murit în captivitate în 14 februarie.
Credinţele populare şi sărbătoarea asociată par a-şi avea izvorul în Anglia şi Franţa Evului Mediu şi sunt legate tot de împerecherea păsărilor. Iar oamenii şi-au spus că e o bună ocazie pentru a scrie scrisori şi a-şi declara cu sinceritate sentimentele. Literaturile de secol XIV şi XV din aceleaşi regiuni fac aluzii la aceste practici. Cele mai vechi texte sunt două balade ale poetului bilingv John Gower (1327 - 1408), scrise în franceză. Mai târziu, Dame Elizabeth Brews amintea, într-o scrisoare, că speră ca de Sfântul Valentin să-i găsească fiicei ei un soţ, aşa cum orice pasăre îşi găseşte perechea.
În prezent, Sfântul Valentin este asociat cu diverse tradiţii regionale în Marea Britanie. În Norfolk, un personaj numit Jack Valentin ciocănea la uşile din spatele tututor caselor, lăsând dulciuri şi cadouri pentru copii. În Ţara Galilor, mulţi oameni sărbătoresc pe 25 ianuarie, în loc de 14 februarie. Ziua îl comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiţilor galezi. În Franţa, ziua de Sfantul Valentin este sărbătorită ca şi în restul ţărilor occidentale. În Danemarca şi Norvegia, ziua de 14 februarie este cunoscută ca Valentinsdag. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulţi oameni îşi fac timp pentru a-l petrece într-un mod romantic cu partenerul de viaţă sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.
În Suedia este numită ziua tuturor inimilor, dar nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia, un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească. Ziua Îndrăgostiţilor a fost sărbatorită ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri. Se spune, de asemenea, că păsările se căsătoresc în această zi.
În Turcia, Valentine's Day este numai Sfântul Gregor, care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/ Dulci.
În Brazilia, ziua înămoraţilor sau ziua iubitului/ iubitei este sărbătorită pe 12 iunie, când cuplurile îşi dau cadouri precum ciocolată, felicitări şi, de obicei, un buchet de flori. Aceasta a fost aleasă ca ziua înainte de Sfântul Anton, cunoscut aici ca sfântul căsătoriei, când multe femei singure realizează ritualuri populare pentru a găsi un soţ bun sau iubit.
Datorită unui efort de marketing concentrat, Valentine's Day a apărut şi în Japonia şi Coreea ca o zi în care mai mult femeile şi mai puţin bărbaţii dăruiesc bomboane, ciocolată şi flori. A devenit ca o obligaţie ca multe femei să dăruiască ciocolată tuturor colegilor bărbaţi. Pe 14 martie, bărbaţii sunt aşteptaţi să întoarcă favorul celor care le-au dat ciocolată de Ziua Îndragostiţilor.

Eh ce parere aveti? :P Happy Valentine's Day

5 comments:

Unknown said...

Referitor la *Valentine’s Day*...Mi-am amintit ca duminica trecuta....pe cand ma aflam si eu la biserica(mai rar...ce-i drept)...pe la sfarsitul slujbei(care din ce observ eu se face cam *la foc automat*...oare sa fi *aderat* si biserica la *epoca vitezei*?!)...preotul face o destul de ampla referire si la Ziua Indragostitilor...s-a facut si o enumerare a legendelor...a povestilor legate de aceasta zi(asemanator cu ce ai postat si tu, Alexandra)...nimic neobisnuit pana aici...apoi mi-a atras atentia povestioara cu acel imparat roman al carui nume il port si eu...insa ce m-a intrigat, oarecum, a fost faptul ca preotul a cam indus enoriasilor o parere cam hazardanta(as zic eu...ca sa fiu bland)...si anume ca sunt, oarecum, anormale...oarecum in afara credintei crestine...imorale chiar...toate aceste laturi pur comerciale ale sarbatorii cu pricina. Poate ca nu sunt eu in masura sa fac vreo precizare in acest sens...dar parca nu ma pot abtine sa intreb: avand in vedere un reportaj difuzat pe la stiri mai demult...preotii(preotul) care au(a) permis turnarea unui film nu tocmai cu tente religioase..adica un film porno(si probabil ca permisiunea a fost si *rasplatita*)...in 2 biserici din Constanta(daca retin eu bine!) au(a) actionat in consonanta cu acea credinta crestina de care am amintit(sau mai bine zis a amintit preotul respectiv)??????????!!!!! Si exemplele pot fi mai numeroase..dar poate ca nu ar fi tocmai potrivit sa generalizez pornind de la niste cazuri izolate...Asa ca eu zic sa fim totusi cu picioarele pe pamant(desi poate majoritatea se afla acum cu capul in nori...si se intelege si de ce..). E adevarat ca deranjeaza exagerarile care se fac cu acest prilej...dar...eu as vrea totusi sa cred ca...atata timp cat aceasta sarbatoare promoveaza(prin metodele ei...mai mult sau mai putin comerciale) apropierea dintre oameni...nu este chiar atat de *daunatoare*...pentru ca nimeni nu obliga pe nimeni sa fie partas direct(ca indirect suntem agasati cu tot felul de mesaje...pe diverse canale de comunicare) la acea latura pur comerciala a acestei sarbatori! Adica cine vrea...sarbatoreste...cine nu...o poate boicota...sarbatorind-o intr-un mod mai mai simplu...Acu’ nu vreau sa dau dreptate comerciantilor, dar ei nu ar vinde acele produse daca nu ar fi cumparatori care sa ceara astfel de produse...asa ca *vina*(daca o pot cataloga astfel) pentru propagarea acelei laturi pur comerciale de care se tot face vorbire...se imparte..intre comercianti si cumparatori...Dar la urma urmei...atata vreme cat de Ziua Indragostitilor nu se vand arme de foc, droguri(ca tot aminteai tu de acest subiect) sau alte asemenea...eu nu m-as grabi, totusi, sa resping in totalitate(desi nu sunt nici un sustinator infocat) ideea...m-as incapatana totusi sa vad esenta...
Si ca aminteam de preoti...imi vin in minte cateva bancuri...dar nu cred ca e momentul...poate altadata...

In orice caz...ca si o concluzie...oricine are dreptul sa ii pese sau nu de aceasta sarbatoare(tinand cont sau nu de laturi comerciale sau non-comerciale)...asa cum si parerile exprimate de mine pot fi supuse aceluiasi *tratament*...care *tratament*?!...adica oricine are dreptul[ca sa folosesc o anumita expresie..mai mult sau mai putin potrivita]...*sa i se falfaie*...asa cum se intampla si in linkul urmator...pe care mi-am permis a-l posta, tinand cont de urmatorul fapt...daca televiziunea respectiva(destul de respectata) prin intermediul respectivului prezentator si-a permis...eu as considera ca sunt doar *un mic copil*! Dar imi cer scuze inca dinainte de a posta linkul cu pricina...
http://video.neogen.ro/user/orsino/97oa6okf86d7389bv1bu2at9k0r8ayak/
Imi cer scuze din nou..dar chiar nu m-am putut abtine sa nu impartasesc acest filmulet!
Si ca sa repar(daca se mai poate repara ceva!) din ce tocmai am facut...
http://video.neogen.ro/user/jipaelena/o9l7gf3us1ddz4l7jxb814lys6whlima/

Sau poate ca ar fi trebuit sa ma limitez de la bun inceput doar la…o cupa de inghetata…
http://video.neogen.ro/user/orsino/8jydtpath73dl8pa3vurkmsalbycrf20/


Avand in vedere toata exagerarea(chiar opulenta...din partea unora!) care se face cu acest prilej...de-ar fi tot atatia veritabili indragostiti, pe cati *daruitori* si *primitori* de cadouri cu aceasta ocazie sunt, ar fi ceva! Nu?!




In orice caz…nu stiu cat poate cantari(pentru o persoana) daca face/primeste sau nu vreun cadou(material) cu acest prilej... Eu cred ca important e(asa cum ai zis tu la un moment dat) ceea ce ai in suflet/ceea ce simti...dincolo(sau alaturi) de aceste lucruri care completeaza sau, dupa caz, eclipseaza esenta acestei celebrari...si as incheia cu...vorba celor de la VH2…*VH2 - Daca n-ai iubi*…...eu asa consider!
Ca sa raspund(mai elaborat un pic...decat un simplu vot) la sondajul propus de tine...

Unknown said...

-apropo de articol…

*Citeste si analizeaza fraza urmatoare: "Daca barbatul ar sti realmente valoarea pe care o are femeia ar merge in patru labe in cautarea ei." Daca sunteti femeie, cu siguranta ati aseza virgula dupa cuvantul "femeia". Daca sunteti barbat, cu siguranta ati aseza virgula dupa cuvantul "are".*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

* An English professor wrote the words: " A woman without her man is nothing" on the chalkboard and asked his students to punctuate it correctly..

All of the males in the class wrote :
"A woman, without her man, is nothing."

All the females in the class wrote :
"A woman: without her, man is nothing."*

Unknown said...

Am intrat si eu pe magazinul on-line al celor de la KARE...si tot ce pot spune e(acu’ nestiind si preturile) ca sunt niste norocosi cei din Bucuresti(asta...daca putem face abstractie, pentru o clipa, de realitatile cuprinse in acel ghid al micului bucurestean conceput de Mihai Morar...dar oare putem?!)..ca au o asa varietate de produse..care mai sunt facute si cu gust(dar cu o precizare..si anume...ca eu vad doar poza, si nu produsul in sine..asa ca exista riscul sa fiu cam subiectiv).

Unknown said...

..si legat de KARE(la produse ma refer)…sau de shopping..sau de primavara…sau de trend-uri(asa cum reiese din titlul articolului cu pricina-*Spring Décor Trends 2008*)
http://shopping.msn.com/content/shp/?ctId=6280,ptnrid=164,ptnrdata=302532>1=10933

Unknown said...

..sau…legat de un post de-al tau(acel articol funny cu angajatul, managerul, si marirea de salariu ceruta de angajatul respectiv)
http://msn.careerbuilder.com/custom/msn/careeradvice/viewarticle.aspx?articleid=1268&SiteId=cbmsnhp41268&sc_extcmp=JS_1268_home1>1=10884&cbRecursionCnt=1&cbsid=0ec3053474b34dadab0257422dcfb164-257422566-VC-4