Wednesday, July 02, 2008

Perle bac 2008

1. Datoritã faptului cã Lãpuºneanu chinuia pe boieri tãindu-le nasul, urechile, mâinile, etc, el le-a devenit antipatic acestora.
2. Moromete a fost un luptator pentru libertate de care se temeau dusmanii
3. Spre deosebire de tragedie, într-o comedie deznodãmântul se terminã de obicei vesel
4. Cãci, în definitiv, ce reprezintã un milion? Ia, ºapte-opt sute de mii, colo!
5. Atunci când un Aprod Purice îi dã calul sãu, acesta se face movilã pentru ca mai târziu sã ajungã boier.
6. Cristofel Columb a plecat în America unde s-a însurat cu o bãºtinoasã.
7. Latina clasica este o limba moarta, care nu se poate vorbi decit in scris. Dupa caderea Imperiului roman, o parte din latina clasica defuncta a devenit bulgara. Limba romana are la baza latina bulgara, amestecata cu elemente de daca si o groaza de cuvinte slabe. In secolul al XV-lea, limba vorbita de popor era considerata vulgara si n-o vorbea nimeni.
8. Poema "Miorita" circula pe baza orala, adica nu a fost scrisa, din motive tehnice. In balada "Miorita" este vorba de trei ciobani care comploteaza impreuna sa-l omoare pe unul dintre ei. Ciobanul "Mioritei" a spus ca la cap sa-i puie diverse categorii de fluiere.
9. Haiducii din doine, balade si idile erau liberi si fericiti ca pasarile, animalele si pestii care zburda prin codri. De cum venea primavara, haiducii cei harnici plecau in padure. Acolo ei cintau suflind din frunza si lasindu-i pe boieri cu buza umflata.
10. Multimile de boieri exploatatori isi tineau banii numerar in pungi. Haiducii ii atacau si ii usurau de bani in toate baladele.
11. Scoala Ardeleana nu a avut propriu-zis sediu, din lipsa de fonduri austro-ungare
12. Alexandru Lapusneanu s-a tinut de cuvint atunci cind a spus:De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu! Dovada ca azi cel mai intilnit nume este Popescu.
13. Poezia "Sburatorul" de Ion Has Radulescu este un omagiu adus aviatorilor romani.
14. Desi s-a ocupat mai mult cu turismul, Calistrat Hogas vorbea latina la perfectie.
15. Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerata a treia. In "Scrisoarea a treia" se desfasoara batalia de la Rovinari.
16. Imparati cu care lumea nu putea sa se mai impace au venit si la noi in Romania si au cerut pamint si de baut, dar cum venira s-a lamurit cu cine are de-a face si s-a dus de-a berbeleacul cu pleava pulberata, c-au ramas doar citeva de bucati de eniceri si spahii fugind, dintre care este amintita "inspre Dunare, o mana."
17. Personajele principale din povestirea O ora din august sunt: ofiterul Rosu si avioanele nemtesti
18. Soldatii ii urmareau pe nemti si, cum ii vedeau ca se urca in avioane,sareau calare pe tunuri si ii urmareau pe tot aeroportul
19. Cand eroul muri impuscat de nemti pe camp, simti miros de marar si de patrunjel.
20. La inceputul fiecarei poezii eminesciene sta plantat cate un tei mai gros sau mai subtire, in functie de cate strofe are poezia
21. Eminescu a publicat frumoasa poezii Pe langa plopii Slavitesti
22. Metoda folosita de Ion pentru a pune mana pe pamantul Anei este insarcinarea
23. Orheianu nu sta drept pe cal, de parca avea un bat infipt undeva
24. Deseori Caragiale demasca moravurile mosierilor de a da nas copiilor lor.
25. Ora exacta a plecarii trenurilor e de obicei mai devreme sau mai tarziu, cum e norocul.
26. Moromete plecase in excursie sa vanda cerealele
27. Vorbind despre romanul „Ion“, profesorul examinator: „Ia spune-mi ce au facut Ion si fata aceea...“. Iar elevul, probabil rusinat: „... pai, cred ca se jucau, faceau prostii...“.
28. La o intrebare-capcana, un raspuns pe masura: „Unde s-au intalnit Mesterul Manole si Coana Chirita?!?“, „... cred ca prin Bucuresti, langa un lac dintr-un parc...“.
29. „Care-i treaba cu scrisoarea? Cine-o pierde?“, „Zoe!“, „Zoe si mai cum?“, „Zoe Tipatescu
30. „Ce spune soacra lui Ghita inainte ca acesta sa ia in arenda Moara cu noroc?“, „Banii n-aduc fericirea!“
31. Mircea cel Batran a fost inmormantat la Cozia impreuna cu umbra sa.
32. In “Sobieschi si romanii” autorul descrie cum o mana de plaiesi au rezistat asediului perfid al puternicei armate din Iasi. In final, plaiesii se predau in mod eroic, lasand cetatea neamtului.
33. Conversatia dintre Baiazid si Mircea este descrisa cuvant cu cuvant, cu toate ca autorul n-a prea fost cine stie ce de fata.
34. Mircea cel Mare, care prima data a fost batran, sta la un discurs cu Baiazid. Acesta il primeste politicos, dar cu obraznicie, si-l face in tot felul, ca pe o albie de porci. Cand Baiazid il intreaba arogant “Tu esti Mircea?”, domnitorul roman nu se pierde cu firea si ii raspunde la fix: “Da-mparate! ”
35. Pana la urma Mircea cel Mare, desi batran il va ingenunchia pe trufasul otoman cu cateva proverbe si zicatori bine plasate.
36. Imparati cu care lumea nu putea sa se mai impace au venit si la noi in Romania si au cerut pamant si de baut, dar cum venira s-a lamurit cu cine are de-a face si s-a dus de-a berbeleacul cu pleava pulberata, c-au ramas doar cateva de bucati de eniceri si spahii fugind, dintre care este amintita “inspre Dunare, o mana.”
37. Creierul este un organ oarecum indispensabil capului.
38. Calin tine de mana mireasa care are parul lung de fericire. Ea lupta sa puna mana pe dragostea flacaului.
39. Poetul îsi asteapta iubita ca împreuna sa cutremure o barca.

1 comment:

humanobserver said...

I wish u could have written these posts in English as u have already described ur self in english !